Immunterapi for en gruppe lungekreftpasienter lar vente på seg
Helsemyndighetene har sagt nei til et forslag fra legemiddelfirmaet MSD om raskere tilgang til immunterapien Keytruda på fire indikasjoner, adjuvant behandling av en gruppe pasienter med ikke-småcellet lungekreft inkludert. Vi har snakket med vår lungekreft ekspert Vilde Drageset Haakensen som forklarer hvilke pasienter det er som må vente på å få tilgang og hva dette betyr for pasientgruppen.
HealthTalk har skrevet flere artikler om den manglende tilgangen på ordningen for hurtiginnføring av immunterapi mot kreft (uten metodevurdering) for Keytruda på disse fire indikasjonene, inkludert adjuvant behandling for ikke-småcellet lungekreft. MSD har valgt å stå utenfor hurtig innføringsordningen for immunterapier, en ordining som ble innført på slutten av 2023 for å gi pasienter tilgang til immunterapi raskere. Opprinnelig var det MSD kom forslag på en alternativ prisavtale som ville gitt rask tilgang til immunterapien Keytruda på disse indikasjonene, men Nye Metoder sa nei til forslaget. Begrunnelsen var at «prisen under pristaket skal gjelde alle eksisterende og nye indikasjoner i avtaleperioden» og at dette ville kunne bryte med «hensynet om likebehandling av leverandørene», skriver HealthTalk.
Nå må innføring av Keytruda på disse fire indikasjonene gjennom en ordinær metodevurdering, før behandling i Direktoratet for medisinske produkter (DMP), etterfulgt av prisforhandlinger, før man får et endelig vedtak i Beslutningsforum. Dette vil altså ta mange måneder, i verste fall over ett år.
Hvilke pasienter er det som må vente på å få tilgang?
- Den aktuelle behandlingen vil gi ny tilgang til immunterapi for pasienter som er operert for ikke-småcellet lungekreft stadium IB-III og har PD-L1-uttrykk lavere enn 50 prosent. Pasienter med høyt PD-L1 uttrykk har allerede tilgang til immunterapi etter kirurgi. Pasienter med PD-L1 uttrykk på 1 prosent eller høyere og denne utbredelsen har tilbud om immunterapi før kirurgi, da det ser ut til å være mest virksomt. Det er derfor bare de som har PD-L1 uttrykk <1 prosent som per i dag ikke har tilgang til immunterapi og som denne behandlingen ville gi noe helt nytt for. Dette er imidlertid den gruppen der man forventer minst nytte av immunterapi.
Hvor mange pasienter det kan være snakk om som vil kunne ha nytte av adjuvant behandling med Keytruda?
- De som vil få nytte av en eventuell godkjenning av denne behandlingen er altså de som enten ikke har PD-L1 uttrykk i det hele tatt eller at de av en eller annen grunn ikke har fått behandlingen før de ble operert. Det vil gjelde ca 1/3 av de pasientene som opereres for ikke småcellet lungekreft i disse stadiene. Andel pasienter som har nytte av immunterapi har sammenheng med PD-L1-uttrykk. Det vil si at de pasientene som har størst sjanse for å få effekt allerede har tilbud om immunterapi før eller etter kirurgi. Selv uten PD-L1-uttrykk kan noen pasienter ha nytte av behandlingen, men vi mangler tester som kan si noe om hvem som vil ha nytte av det, forklarer Haakensen.
Hvilke behandlingsmuligheter har disse pasientene i dag – altså hvor kritisk er det at de får mulighet til å få Keytruda så fort som mulig?
- Dette er pasienter som er behandlet med kurativ hensikt, men som har en viss risiko for å få tilbakefall. Immunterapien gis som en ekstra behandling for å redusere risikoen for tilbakefall. De som ikke får immunterapi, er ferdig behandlet og følges videre med CT-bilder og kontroller.
Les mer:
Utfordrer helseministeren: – Hvorfor må 300 kreftpasienter vente på livsviktig behandling? HealthTalk 11.03.25
Overrasket over nei til lavere pris ved rask innføring av immunterapi, HealthTalk 05.03.25
Kreftforeningen: – Sterkt beklagelig om partene ikke finner en raskere løsning, HealthTalk 05.03.25
Spreng forsvarer avslaget på prisavtale - peker tilbake på MSD, HealthTalk 05.03.25