Småcellet lungekreft: Viktig studie på immunterapi

- Studie på immunterapi er noe av det viktigste som har skjedd på lenge. Professor og overlege Bjørn Henning Grønberg trekker frem resultatene fra ADRIATIC -studien som et gjennombrudd innen behandling med immunterapi for pasienter med småcellet lungekreft.
Småcellet lungekreft utgjør omtrent 15 prosent av lungekrefttilfellene årlig. Ofte er denne lungekreftformen langt mer aggressiv og sprer seg tidligere enn ikke-småcellet lungekreft. Mens nye behandlingsmetoder og forskningsnytt innen ikke-småcellet lungekreft nærmest har stått i kø de siste årene, har det vært langt mellom de positive nyhetene innen behandling av småcellet lungekreft. Det har vært noen fremskritt innenfor strålebehandling (se nedenfor), men den medikamentelle behandlingen er den samme som på 90-tallet.
– I ADRIATIC-studien fikk pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium immunterapi med durvalumab i opptil to år etter at de hadde avsluttet behandling med kombinert cellegift og strålebehandling (radiokjemoterapi). De aller fleste responderer godt på cellegift og strålebehandling, men flertallet får dessverre tilbakefall av sykdommen innen to år. Resultatene viste at immunterapien reduserte risikoen for død med 27 prosent, samt at tre år etter behandlingen var 57 prosent av pasientene i live, forklarer Grønberg.
Oppfølgingsstudie ved St. Olavs
Grønberg leder en studie med et lignende design (ACHILES), der pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium får immunterapi med PD-L1-hemmeren atezolizumab i etterkant av radiokjemoterapi. I ACHILES ble 212 pasienter inkludert.
– Målet er å undersøke om immunterapi forlenger overlevelsen, og vi kommer til å presentere de første resultatene på verdens største kreftkongress, ASCO, i begynnelsen av juni, forteller Grønberg.
Ny studie på gang
Forskerne i Trondheim er også i gang med å planlegge en oppfølger til THORA-studien, som var den første studien i verden som viste at det å øke stråledosene til pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium forlenger overlevelsen.
– De siste tallene fra THORA-studien viser at gjennomsnittlig overlevelse nesten fordobles og at 40 prosent flere pasienter er i live etter fem år. Dette er svært gledelige resultater, først og fremst for pasientene! Men THORA var en såkalt fase II studie og det er behov for å gjøre en større, bekreftende studie, for at man skal få gjennomslag for at dette er det beste strålebehandlingsopplegget. Gitt de positive resultatene av ADRIATIC-studien har vi designet en ny studie, DAHRTS, hvor vi vil undersøke om høydosert stråling forlenger overlevelsen til pasienter som får immunterapi med durvalumab etter radiokjemoterapi. Dette blir en stor, internasjonal studie, hvor vi blant annet får med Sverige, Danmark, Finland og Nederland. Grønberg ser for seg å starte inkludering av pasienter i første kvartal 2026.