Gjennom våren og sommeren har Folkehelseinstituttet (FHI) meldt om økning av smitte med kikhoste. Antall smittede er såpass stort at FHI klassifiserer dette som et utbrudd. I juli var det meldt inn 3145 tilfeller.

Kort om kikhoste

Kikhoste er en svært smittsom luftveisinfeksjon som smitter ved dråpesmitte i forbindelse med hoste. Inkubasjonstiden på 5-21 dager, og man er smittsom i omtrent tre uker dersom man ikke blir behandlet. Ved antibiotikabehandling tidlig i forløpet kan symptomer begrenses. Typiske symptomer er ofte rennende nese, hoste og feber, etterfulgt av flere uker med hosteanfall. Typisk for hosten er den karakteristiske kikingen, kraftig innpust etter hosteanfall, og noen ganger brekninger. Det er spedbarn som er mest utsatt for alvorlig sykdom og har høyest forekomst av sykehusinnleggelser, komplikasjoner og dødelighet. Dette skyldes at spedbarn har mye trangere luftveier.

Anbefalinger for lungekreftpasienter

For pasienter med nedsatt allmenntilstand og/eller nedsatt immunforsvar kan sykdommen bli mer plagsom, og gjennomføring av anbefalingene fra FHI er derfor viktig.

bidle av vildePasienter med skade i lunge på grunn av kreft eller behandling kan være litt mer utsatt for luftveisinfeksjoner og bør ta de vaksinene som er anbefalt, dette gjelder både lungebetennelsesvaksine, influensa, covid og kikhoste, forklarer Haakensen.

 Er det noen grupper som ikke kan ta vaksinen?

–  Det er særlig de som har reagert allergisk på vaksiner som skal være forsiktig, men det er svært få. 

Kikhoste kan forebygges med vaksine. Vaksine mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio er samlet i samme vaksine og alle voksne er anbefalt å ta en oppfriskningsdose omtrent hvert tiende år. På helsenorge.no kan du sjekke din vaksinestatus. Dersom det er mer enn ti år siden du tok denne vaksinen så kan ny dose settes hos fastlegen, den koster ca 300 kroner.